Aslaksen innlemmet i Hall of Fame: – En stor ære

aslak
11/30/2017

Helgen 26./27.november ble Oslo Vikings-legende Nicolay Aslaksen innlemmet i Hall of Fame, som en av bare seks norske spillere gjennom tidene. Vi har tatt en prat med Aslaksen om hans karriere, hvordan det er å bli innlemmet i Hall of Fame og hva han har av høydepunkter i sin karriere.

Aslaksen sier til Oslo Vikings at det er en ære å bli innlemet i Hall of Fame.

– Det var veldig hyggelig å bli innlemmet i Hall of Fame for amerikansk fotball i Norge. Det er jo en eksklusive, liten gruppe der til nå, og det er selvfølgelig en stor ære å bli valgt inn der. Alle de andre som er med er spillere jeg har spilt med og mot opp igjennom årene, og jeg vet hvilke kvaliteter de har hatt på og utenfor banen, så det å selv bli valgt inn er som sagt en stor ære for meg, sier Aslaksen.

Aslaksen, som spilte med nummer 33 på ryggen, spilte tilsammen 25 sesonger, alle for Oslo Vikings (eller Westside Vikings, som klubben het i starten), og en sesong profesjonelt i USA for Raleigh-Durham Skyhawks, i WLAF. Sist sesong han spilte var i 2013, og han har ni NM-gull og 12 NM-sølv å se tilbake på.

aslak

– Hovedgrunnene til at jeg holdt på i så mange år er selvfølgelig at jeg elsker å trene og spille amerikansk fotball, men like mye det fantastisk gode miljøet det er i Vikings. Veldig mange av min nærmeste venner har jeg fra Vikings, og jeg har brukt veldig mye av livet mitt på klubben nettopp derfor.

Ser tilbake på flere høydepunkter

Aslaksen har – naturlig nok – opplevd mye på en amerikansk fotballbane. Som AmerikanskFotball skriver:

Aslaksen var så god at han også spilte i World League of American Football (WLAF), som de fleste kanskje kjenner bedre under navnet ligaen fikk noen år senere: NFL Europe. Svært få norske spillere har gjort det; Aslaksen var den første, i ligaens første sesong i 1991.

– Selvfølgelig var det stort å bli plukket ut til å spille profesjonelt i USA, sammen med de aller beste i verden. Det er vel kanskje det største høydepunktet, sier Aslaksen, før han fortsetter:

– Men det kom jo ganske tidlig i karrieren (1991), så det har vært flere høydepunkter etter det også.

Det å spille på gamle Wembley i London, mot London Monarchs, foran 36000 tilskuere, det er det ikke så mange andre nordmenn som har gjort! Finale i Europacuppen mot London O’s, spilt i Brussel i 1999 er ett, et annet er uavgjort (6-6) mot Doan College, et div II lag fra USA i 2000. Også Sølv i C-EM i 2007 og å bli plukket ut på all-star-laget der, er også høydepunkter for meg.
På et helt annet nivå i USA
Aslaksen forteller at det var helt annerledes å spille i USA kontra Norge. Det var mer profesjonelt i USA, sier en av de beste norske spillerne noensinne.
– Den store forskjellen mellom amerikansk fotball i Norge og det jeg opplevde i USA var vel først å fremst at alt var på et høyere nivå. Alle spillere var større, raskere og sterkere. Vi hadde et stort stab rundt laget, med mange trenere, leger/fysioer, adminstrasjon mm. Det var stort opplegg rundt kampene, store stadioner og mye mer tilskuere, sier han, og fortsetter:
– Organisering av treninger og kamper var profesjonelt håndtert. Så alt var større og på høyere nivå.
Det var jo selvfølgelig penger som drev det hele rundt, så lagene og ligaen hadde midler til å betale alle involverte, og ha jobber. I Norge og Europa er jo amerikansk fotball i all hovedsak drevet av frivillige og på dugnad, så det er i så måte en helt annen verden.
Aslaksen har av AmerikanskFotball blitt kåret til den beste Oslo Vikings-spilleren gjennom tidene. De begrunner det blant annet med at han er “i manges øyne i en særstilling når det gjelder norske spillere.  Aslaksen selv trekker frem to ting han er stolt av fra sin karriere:
– Jeg er stolt av å ha spilt på høyt nivå så lenge som jeg gjorde, og jeg er også stolt av å ha spilt på høyt nivå, ut i fra europeisk standard, og ha blitt lagt merke til utenfor Norge.
Videre om Aslaksen skriver AmerikanskFotball:
Også på landslaget var han en viktig bidragsyter, og han var eksempelvis i godt voksen alder den eneste spilleren som startet begge veier under C-EM i 2007. Der var han både fullback og inside linebacker, og utmerket seg begge steder som en av Norges beste på et lag som bestod av svært mange av våre beste menn. Vi kan ikke si noe annet enn at vi synes synd på dem som ikke fikk se Nicolay Aslaksen spille; vi andre kan skryte på oss å ha sett Norges svar på det som en dag vil bli sett på som den norske versjonen av Harold “Red” Grange.
For tiden er Aslaksen dommer og trener i Oslo Vikings. “Dømming er forøvrig en flott måte å være involvert i sporten etter endt spillerkarriere”, sier Aslaksen.
Oslo Vikings gratulerer Nicolay Aslaksen med å bli innlemmet til Hall of Fame til en av Norges beste spillere gjennom tidene!